Hooggevoeligheid

 

Is je kind gevoelig voor prikkels en snel van slag? Misschien is je kind hooggevoelig en heeft jouw kind een andere aanpak nodig dan andere kinderen. Dan bij je bij IKKI Kinderyogacoaching in Alblasserdam op het goede adres! Als kinderyogacoach leer ik jullie omgaan met de prachtige eigenschap hooggevoeligheid of liever gezegd  “opmerkingsbegaafdheid”.

 

Hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels. Prikkels krijgen we allemaal de hele dag door. Maar het ene kind is zich bewust van de prikkels die binnenkomen en begrijpt wat deze doen in hun lichaam en het andere niet. Vaak wordt gedacht dat deze kinderen angstig of lastig zijn, maar in werkelijkheid zijn ze gevoeliger en denken ze langer over dingen na. Vaak zijn deze kinderen creatief, slim en vroeg wijs. Ze hebben alleen meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen, reuken of voelen te verwerken. De gevoeligheid begint bij de zintuigen: geur, kleur, klank, gevoel, energie, beweging. Je zintuigen geven impulsen af aan je brein, die het vervolgens verwerkt. Kinderen die hooggevoelig zijn hebben soms gewoon wat meer tijd nodig om alles te verwerken. Vaak ie je kinderen makkelijk overspoeld raken door emoties, waardoor ze zich terugtrekken en stil en verlegen overkomen, bijvoorbeeld: je komt met kind binnen op een verjaardagsfeestje en je kind wilt opgetild worden, kruipt in je en zegt geen gedag tegen de aanwezigen. Dit is geen onwil. Het is juist jouw veiligheid opzoeken, om daarna pas een volgende stap te nemen. Hooggevoeligheid is een aangeboren karaktereigenschap, die omschreven is door Elaine Aron.

Wat zijn kenmerken van een hooggevoelig kind en hun EigenWijsheid?

Lieke, 11 jaar, krijgt vaak ‘s zomers hoofdpijnen door het felle licht, zelfs als het bewolkt is. Door een zonnebril te dragen, heeft Lieke minder last.

Lydia, moeder van Karel, 5 jaar: Karel kan ons verwonderen. Zo zaten we afgelopen zomer in de auto naar het strand. Zijn vader zat wat suffig achter het stuur en Karel tussen ons in, vooraan in de bestelbus. Ik had nog niet voorgesteld om te wissel, waarop Karel zegt: Papa, jij kan daar bij mama en dan mama hier naast mij en dan kan jij slapen. Zonder dat we iets hadden gezegd, wist Karel onze gedachten en gevoelens te verwoorden.

Tara 7 jaar, houdt niet van naden in haar sokken en kleding. Door wat olie op haar voeten te masseren was het sokkenprobleem verholpen, omdat de sokken vlotter aangetrokken konden worden. Het sokkenritueel liep “gesmeerd”.

Opvoedtips voor het hooggevoelige kind

  • Erken de gevoelens van je kind.Stel zoveel mogelijk vragen om begrip op te brengen voor de reactie van je kind, zoals Wat gaat er in je om? Wat vind je dan zo erg? Hoe kan je je nu beter voelen? Wat heb je nodig?
  • Luister naar het lichaam: Laat je kind voldoende water drinken en regelmatig iets eten en bewegen. Het is belangrijk om naar de signalen van lichaam te leren luisteren en geef dat ook door aan je kinderen!
  • Bouw voldoende rust in. Kinderen gaan naar school, een sportclub, muziekles en de BSO. Komen thuis, moeten eten en dan alweer naar bed. Rust is een fundamentele lichaamsbehoefte. Ga samen op de bank zitten en lees een boekje voor, geef elkaar een massage (gebruik je fantasie zoals met verfkwasten, met de ogen dicht of met een essentiële olie) of zet rustige muziek op en dans in slow motion met elkaar.
  • Bouw rituelen in: een vast knuffelmoment, een bad- of bedritueel. Een ritueel geeft houvast en structuur, zodat een kind zich veilig en geborgen voelt. Je weet dan allebei wat je kan verwachten en dat geeft jullie allebei zekerheid.
  • Natuur: Ga wandelen, lopen, maar de natuur in brengt je tot rust. Het zorgt ervoor dat jullie allebei je ervaringen meer kan beleven in het hier en nu. Je ziet de planten, bloemen en bomen groeien. De zee kalmeert en de frisse wind geeft je ruimte in je hoofd.

Ouder en Kindcoachpakket “De Wijze Uil”

Wil je samen aan de slag met je hooggevoelige kind? Spelenderwijs gaan we samen op ontdekkingsreis.  In deze training leer je samen:

Gronden: Hooggevoelige kinderen zitten veel in hun hoofd en hebben moeite met het bewaken van hun eigen grenzen. Ze cijferen zichzelf vaak weg en hebben moeite bij zichzelf te blijven. We noemen dit ook wel niet goed gegrond of geaard zijn. De eerste les bestaat uit handige tips, ademhalingsoefeningen en yogaoefeningen om te gronden, die je zelf thuis ook kan oefenen!

Emoties: Wat zijn emoties en gevoelens en wat doen e voor jou? We gaan aan de slag om samen een helpende manier te vinden om je kind te leren uiten wanneer het zich boos, bang of verdrietig voelt. Hoe kan jouw kind zichzelf ontspannen en rustig krijgen als het zich niet fijn voelt.

Zelfvertrouwen: werken aan een positief zelfbeeld. Vaak zijn hooggevoelige kinderen perfectionistisch, krijgen daardoor last van faalangst en vinden ze dat ze eigenlijk niet zoveel kunnen. En als ouders zien we onze kinderen graag gelukkig, blij en sociaal-emotioneel evenwichtig. Een blijer, gelukkiger en zelfverzekerder kind ​is een kind dat straalt, weet wat hij wel en niet goed kan en staat open voor nieuwe ervaringen. Zelfvertrouwen is als een spier die we trainen. Tijdens deze module gaan we samen oefenen en krijg je natuurlijk tips en trucs mee die je samen met je kind thuis kan oefenen.

Als Kinderyogadocente/ HSP coach is het mijn missie om jou als ouder vanuit (spiritueel) bewustzijn  te begeleiden naar een happy gevoelig gezin. Alle diensten die ik aanbied zijn bedoeld voor hooggevoelige en paranormaal (spiritueel) gevoelige kinderen om hun lichaamsbewustzijn te vergroten en om te leren omgaan met de hooggevoeligheid of “opmerkingsbegaafdheid”.

Voor ouders om hen handvatten te geven om vanuit contact en verbinding je kinderen op te voeden; vanuit veilig en in vertrouwen. Het verbinden met je jezelf is het bewust worden van wie je in essentie bent. Vanuit verbinding kan je je potentieel leven ..op weg naar de beste versie van je gevoelige zelf.

Veelvoorkomende kenmerken van een hooggevoelig kind zijn:

-Overprikkelde kinderen: snel huilerig, lijken het altijd beter te weten, koppig
-Kleine filosofen:
-Moeilijke eters
-Moeilijke slapers
-Huilbaby’s
-Verlegen en introverte kinderen
-Observerende en aftastende kinderen

Er zijn vele  kinderen en hun prikkelgevoeligheid die moeite hebben bij zichzelf te blijven in deze veeleisende en hectische maatschappij. Prikkel- of hooggevoelige kinderen zijn “opmerkingsbegaafd”. Een waardevolle eigenschap die ze als kracht mogen inzetten en jij als ouder als positieve eigenschap mag zien.