Wat kan jij je kind vertellen over voelen, aanvoelen, prikkelgevoelig zijn, hooggevoelig of paranormaal gevoelig zijn? Misschien helpt onderstaand stukje tekst jou om het simpel aan je kind uit te leggen. 

Wist je dat mensen net zoals een vlinder voelsprieten hebben? Je kan ze niet zien, maar je voelsprieten werken hard voor je. Deze voelsprieten noemen we bij ons mensen zintuigen: je neus, je oren, je mond, je ogen en je huid. De voelsprieten van je:

  • ogen zorgen ervoor dat je kan kijken
  • oren zorgen ervoor dat je kan horen
  • neus zorgen ervoor dat je kan ruiken
  • mond zorgen ervoor dat je kan proeven
  • huid zorgen ervoor dat je alles aan de buitenkant van je lichaam kan voelen

Soms heb je als kind een zesde voelspriet. Dat betekent dat je anderen mensen kan aanvoelen of je weet wat er gaat gebeuren, of dat je voelsprieten van andere mensen kan zien. Je voelsprieten pikken de dingen op die om je heen gebeuren en sturen ze als een seintje door naar je zenuwen. Deze zenuwen (of stroomkabels) geven de seintjes door aan je hersenen. Dit gaat razendsnel. Als je hersenen de seintjes herkennen sturen ze een signaal terug. Zo herken je en weet je wat je ziet, hoort, ruikt proeft en voelt. Superhandig toch?

Maar soms als je als kind je moe voelt of als het heel druk is in de klas, kunnen je hersenen de informatie niet goed verwerken. De seintjes worden doorgegeven aan de zenuwen, maar je hersenen weten even niet meer waar en hoe ze het moeten plaatsen. Je weet dus even niet meer wat je voelt, hoort, ruikt, proeft of ziet. Je lichaam gaat in een alarmstand. Je bent overprikkeld. En dan?

Overprikkeld

Als je overprikkeld bent, slaat je lichaam eigenlijk alarm. Je lichaam laat je weten dat het even niet goed gaat. Dit is voor ieder kind anders. Het ene kind voelt het hart sneller kloppen, het andere kind krijgt buikpijn, hoofdpijn, wordt misschien wel verdrietig of juist boos. Het kan ook zijn dat je kind moe is of even niet goed meer kan nadenken. Het lichaam van je kind vertelt je dus eigenlijk dat de emmer is overgelopen. Het lichaam van je kind is even vol, er kan niets meer bij en het wordt tijd om het even rustiger aan te doen. Het is eigenlijk tijd om te samen met je kind te bekijken wat er opgeruimd kan worden. Zo maak je ruimte in het lichaam en hoofd van je kind. En als reactie daarop wordt het lichaam van je kind weer rustiger.

Voorbeeld om samen met je kind te doen: Wat gebeurt er als je een droge spons in een emmer met water legt? De spons zuigt zich vol met water totdat er niets meer bij kan. Als je niet weet hoe je met prikkels kan omgaan, blijft het lichaam van je kind vol zitten.

Wat kan helpen?

-Buikademhaling: leg je handen net onder je navel op je buik. Druk eens zachtjes op je buik. Laat je handen liggen en voel maar eens wat er gebeurt. Je handen komen heel zachtjes omhoog en gaan weer naar beneden. Weet je hoe dit komt? Omdat je nu net je eigen buikademhaling hebt aangezet.
-Tekenen of kleuren: zet een rustig muziekje op en ga samen tekenen of mandala’s kleuren. Voor jullie allebei erg ontspannend.
-Masseren: lekker voor het naar bed gaan je voeten insmeren met lavendelolie of je kind van boven naar onderen “borstelen”. Laat je kind op zijn buik liggen. Begin bij het hoofd met strelen en streel naar de voeten toe.
-Muziek: lekker gek doen met je lichaam. Samen dansen op muziek, maakt je hoofd leeg en ontspant je lichaam

Wil je meer weten? Kom samen met je kind naar de training de wijze uil. Schrijf je in via:

https://ikki-yoga.nl/kindercoachpakket-hooggevoelig-kind/